+38 (095) 230-42-02
ГОЛОВНА ПРО КОМПАНІЮ КАТАЛОГ ПРОДУКЦІЇ НАШІ ПАРТНЕРИ КАР'ЄРА КОНТАКТИ
ЗАСОБИ ЗАХИСТУ РОСЛИН
МІКРОДОБРИВА
РЕГУЛЯТОРИ РОСТУ РОСЛИН
НАСIННЯ

НАШІ АКЦІЇ

Головна Новини Рекомендації для посівів ріпаку озимого від ТОВ «АГРОТОК ЛТД»
Рекомендації для посівів ріпаку озимого від ТОВ «АГРОТОК ЛТД»
24.03.2017

       Весняна оцінка та правильне прийняття рішення по технологічним підходам роботи з посівами ріпаку озимого -  є дуже важливим чинником для реалізації максимального потенціалу культури.

       Першочергово оцінюється густота посіву, рівномірність розташування  та стан рослин, що дає нам уявлення про можливий потенціал та доцільність збереження посівів.

       Варто розуміти, що посіви гібридів ріпаку озимого з густотою на рівні 10 рослин на 1 м2 або і менше, при будь-якому розміщенні рослин, є дуже ризиковими і мають потенціал до 2 т/га, а для сортів це густота складає  - менше 30 рослин на 1 м2. Посіви з густотою на рівні 15 рослин на 1 м2 для гібридів мають потенціал на рівні 2 -3 т/га (при рівномірному розміщені рослин) та 5 т/га (принормально розвинутих рослинах (8-10 листків)). Густота посіву на рівні 20 рослин на 1 м2 є перспективною при оптимальному розташуванні і має потенціал більше 3 т/га.

       В цьому році, в зв’язку з достатньо м’якою та сніжною зимою, листкова поверхня зазнала незначних втрат, але всі точки росту є живими. Також важливе значення має і розвиток рослин. Адже, у зв’язку з сухою осінню, не всім господарствам вдалось отримати добре розвинуті посіви ріпаку озимого.

       Так посіви, у яких 4-6 листків, навесні мають заходити в період формування плодоелементів (бічних гілок, квіток і суцвіть); з 6 по 7 листок - іде закладка квіткових бутонів на конусах наростання першого порядку, а з 8 по 11 листок - проходить закладка квіткових бутонів на конусах наростання другого порядку.

       Тобто, створюючи умови збалансованого живлення рослин ріпаку в даний період, можна вплинути на кількість сформованих квіткових бутонів. За цих умов на даних посівах необхідно проводити  внесення азотних добрив в два етапи: по мерзлоталомуґрунту -  у формі карбаміду чи КАСу, або, при першій можливості заїзду на поле, на рівні 50-60 % від загального азоту - у формі аміачної, кальцієво-аміачної селітри або КАСу та в фазі 10-11 листків  - на рівні 40-50 % від загального азоту у формі аміачної, кальцієво-аміачної селітри або КАСу.

        Так як в період початку відновлення вегетації азотні добрива вже внесено, то залишається відкритим питання з забезпечення рослин іншими елементами живлення. Тому, для поліпшення закладки бутонів квіток на гілках першого і другого порядку, необхідно забезпечити рослини макро- і мікроелементами позакоренево. Також потрібно враховувати, що ослаблені посіви знаходяться в стресі після зими та потребують як швидкого розвитку кореневої системи й листкового апарату, так і створення оптимальних умов для закладки плодоелементів і засвоєння азоту з ґрунту. 

У зв’язку з цим, при формуванні схем позакореневих підживлень, ми рекомендуємо враховувати наступні фактори:

  1. Для рівномірного розвитку тканин, заживлення ран та мікротріщин використовувати борні добрива:
  1. Для оптимального росту кореневої системи включати фосфітовмісні мікродобрива:
  1. Для зняття стресу  - препарати з вмістом амінокислот, гумінові сполуки:
  1. Для оптимізації живлення, процесів росту і розвитку -  мікродобрива:

       Cхеми підбирають відповідно до потреб господарства. Внесення мікродобрив на даних посівах проводять з моменту переходу середньодобових температур більше 7 °С або в момент появи молодих світло-зелених листочків в центрі розетки листків, що свідчить про відновлення вегетації рослинами ріпаку озимого. До даних схем можна додавати сульфат магнію в межах 1,5-2 кг/га та карбамід на рівні 3-5 кг/га. При цьому, якщо більшість посівів зазнали ураження хворобами (зокрема фомозом),  для зупинення їх поширення потрібно в бакову суміш додавати фунгіциди на основі тебуконазолу, що буде виконувати і рістрегулюючу функцію. Водночас, для успішного захисту від таких шкідників як: хрестоцвітий прихованохоботник, капустяний галовий прихованохоботник, блішки, ріпаковий пильщик і т.д. - в бакову суміш бажано включати мінімальну дозу інсектициду на основі піретроїдів (альфа-циперметрин) чи неонекотиноїдів (імідоклоприд) та їх суміші.

        Так з посівами, що мають 11 та більше листків, і де закладка плодоелементів відбулась, ми працюємо на збереження закладеного потенціалу і оптимізацію живлення рослин. На даних посівах, при плануванні урожаю на рівні до 3,5 т/га, дози азотних добрив можна вносити в один етап, якщо не вдалось по мерзлоталому (карбамід, КАС), то при першій можливості зайти в поле (аміачна, кальцієво-аміачна селітра, КАС). При плануванні урожаю більше 3,5 т/га, перший раз було б бажано внести по мерзлоталому (карбамід, КАС), або при першій можливості зайти в поле (аміачна, кальцієво-аміачна селітра, КАС), а вдруге  - в період відновлення листової поверхні до інтенсивного росту стебла (аміачна, кальцієво-аміачна селітра, КАС).

         Також посіви часто мають тріщини кореневої системи, що може зумовити поселення хвороб та викликати ламкість рослин. В весняний період значно зростає вміст нітратної форми в ґрунті, що  потребує швидкого її включення в обмін рослин. Тому, для таких посівів обов’язковим є внесення борвмісних мікродобрив (Бор Органічний, Мікрокат Бор, Спідфол Бор, та ін.) та комплексних мікродобрив з вмістом S, Mo, Mg, Mn, K, Ca, Сu, Fe, і ін. (Еколайн Олійний хелат, Новалони, Нутріванти і т.д.).

В цілому схеми можуть мати наступний вигляд:

  1. Бор Органічний + Еколайн Олійний хелат;
  2. Спідфол Бор + Новалон Фоліар (10-45-15);
  3. Мікрокат Бор + Нутрівант Плюс Олійний і т.д.

При цьому до бакової суміші необхідно додавати сульфат магнію, карбамід, фунгіцид і інсектицид відповідно до попередніх рекомендацій.

Рекомендації, спрямовані на усунення дисбалансу живлення та
розкриття потенціалу культури, розроблені агрономом-консультантом,
кандидатом сільськогосподарських наук, практиком Кифорук В.В. 

КОНТАКТИ

25015, м. Кіровоград,
площа Дружби Народів, 3, офіс 305, 308
Тел/факс: (0522) 35-79-12, моб.: (095) 230-42-02
28000, Кіровоградська обл.,
м. Олександрія, вул. Героїв Сталінграду, 35
Тел/факс: (05235) 7-99-89

ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК



ВIДПРАВИТИ
Copyright © 2024 «Агроток ЛТД». Всі права захищені.
Розробка сайту Веб-студія San-Francisco