+38 (095) 230-42-02
ГОЛОВНА ПРО КОМПАНІЮ КАТАЛОГ ПРОДУКЦІЇ НАШІ ПАРТНЕРИ КАР'ЄРА КОНТАКТИ
ЗАСОБИ ЗАХИСТУ РОСЛИН
МІКРОДОБРИВА
РЕГУЛЯТОРИ РОСТУ РОСЛИН
НАСIННЯ

НАШІ АКЦІЇ

Головна Новини Рекомендації по догляду за посівами кукурудзи від «АГРОТОК ЛТД»
Рекомендації по догляду за посівами кукурудзи від «АГРОТОК ЛТД»
13.05.2017

      В результаті нічних похолодань та заморозків, що відбулися 10-11 травня, на посівах кукурудзи, що зійшли та мають 2-4 листки,  спостерігаються ознаки холодового стресу (мал.1), зокрема в піхвах листків де збиралась роса.

      При такій ситуації ми повинні розуміти, що точка росту в рослин кукурудзи знаходиться в ґрунті і не піддалась впливу холоду  - навіть інтенсивне обмороження листової поверхні не є небезпечним. З практичного досвіду можемо стверджувати, що пересів таких посівів, де не має пошкодження точки росту, може привести до втрати урожаю зерна. Адже ми, в даному випадку, зменшуємо час вегетації, втрачаємо вологу з ґрунту та, в наслідок повторного обробітку, зумовлюємо небезпеку попадання рослин кукурудзи під посуху в період цвітіння-наливу.

      Після стресу, при швидкому його проходженні, рослини достатньо активно відновлюють всі біологічні процеси і надолужують втрачений час, адже в них за період, коли вони знаходились в стані спокою (проходячи «фазу тривоги»), відбулося накопичення пластичних та природніх ріст-регулюючих речовин.

 

     Тому, посіви, які зазнали холодового стресу (побіління листової пластини, обмороження листків), оцінюються за станом точки росту і при її здоровому вигляді залишаються для подальшого вирощування.

     Відповідно до наших рекомендації, посіви, що були проведенні до 20 квітня з застосуванням ґрунтових гербіцидів, уже мають проблеми з інтенсивною появою бур’янів. Тому будуть вимагати повторний захід з страховими гербіцидами. При плануванні системи гербіцидного захисту за страховою системою, рекомендуємо брати до уваги:

  1. Рослини кукурудзи, на перших етапах від сходів до 7 листка, є поганим конкурентом для бур’янів і будуть значно страждати від їх наявності;
  2. Критичним періодом для застосування гербіцидів є фази від 5 до 8 листка - адже саме в цей час іде формування початків (5-7 листок -  формуються ряди, 7-9 листок - кількість зерен в ряду) (мал. 2).

     Враховуючи біологічні особливості кукурудзи рекомендуємо:

  1. вносити гербіциди або бакові суміші на основі 2,4-Д і Дикамби (Примадонна, Елегант, Альфа-Дикамба, Альфа-Ефір, та ін.) за температурного режиму вище 8 °С, щоб не викликати гербіцидний стрес. При  нижчих температурних режимах  - використовувати препарати або бакові суміші в складі яких бажано щоб містився флорасулам (Клінч Форте, Клінч Макс, Хаммер, та ін.) або сульфонілсечовини (Гроділ Максі, Майстер Пауер, і т.д.)
  2. нікосульфурон (Апріорі, Нікоган, Альфа-Нуфурон, Мілагро, та ін.) чи форамсульфурон (МайсТер, МайсТер Пауер). 

     Для зменшення гербіцидного навантаження на культуру бажано захист провести до 5 листка - щоб не викликати редукції рядів. Важливо також розуміти, що для рослин кукурудзи в фазу 5 листків наступає критичний період по споживанню цинку. Адже рослина кукурудзи здатна закладати (не враховуючи 6-8 листків від волоті) в кожній піхві листка початки. При цьому вони закладаються з низу до верху, а продуктивним є верхній початок (мал 3.)

     Цинк відіграє дуже важливу роль в формуванні початків, але, в зв’язку з не дуже добре розвинутою кореневої системою рослини в фазі 5 листків, рослини не завжди можуть забезпечити свою потребу в цьому елементі через кореневу систему. Тому ми рекомендуємо в фазу 4-5 листків вносити мікродобрива з високим вмістом цинку (Еколайн Цинк Хелат, Паверфол Цинк, та ін.). При отриманні холодового стресу краще застосувати поєднанє внесення цинковмісних мікродобрив з фосфітними (Еколайн Фосфітний К, Кафом Zn, Атланте і т.д.) та амінокислотами (Вігортем С, Амінокат 30, Еколайн Фосфітний К-Аміно і т.д.) з метою швидшого зняття стресу. При цьому бажано їх не застосовувати разом з внесення гербіциду та контролювати норму внесення цинку на рівні 150-200 г/га.

 Рекомендації розроблені агрономом-консультантом,

кандидатом сільськогосподарських наук,

практиком Кифорук В.В. 

КОНТАКТИ

25015, м. Кіровоград,
площа Дружби Народів, 3, офіс 305, 308
Тел/факс: (0522) 35-79-12, моб.: (095) 230-42-02
28000, Кіровоградська обл.,
м. Олександрія, вул. Героїв Сталінграду, 35
Тел/факс: (05235) 7-99-89

ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК



ВIДПРАВИТИ
Copyright © 2024 «Агроток ЛТД». Всі права захищені.
Розробка сайту Веб-студія San-Francisco