+38 (095) 230-42-02
ГОЛОВНА ПРО КОМПАНІЮ КАТАЛОГ ПРОДУКЦІЇ НАШІ ПАРТНЕРИ КАР'ЄРА КОНТАКТИ
ЗАСОБИ ЗАХИСТУ РОСЛИН
МІКРОДОБРИВА
РЕГУЛЯТОРИ РОСТУ РОСЛИН
НАСIННЯ

НАШІ АКЦІЇ

Головна Новини Рекомендації з посіву кукурудзи від компанії «АГРОТОК ЛТД»
Рекомендації з посіву кукурудзи від компанії «АГРОТОК ЛТД»
14.04.2017

Зерно кукурудзи – стратегічно важливий та експортоорієнтований продукт сільського господарства в Україні. Для вирощування даної культури важливим є розуміння її біологічних особливостей і потреб:

  1. Вплив строків посіву на продуктивність даної культури (мова йшла в попередніх рекомендаціях).
  2. Розуміння потреб культури в елементах живлення  - важливий фактор при закладці продуктивності даної культури (мал 1.).

         Для реалізації продуктивності гібридів кукурудзи важливими є не лише норми добрив, але і їхні види. Такі елементи живлення як: фосфор, калій і сірка - мають бути внесенні під основний обробіток ґрунту, а  азот  - в передпосівний. Для розкриття потенціалу гібридів кукурудзи ми маємо забезпечити внесення не менше 10-14 кг/га д.р. по азоту на 1 т запланованого урожаю зерна (для зон недостатнього і нестійкого зволоження – слід враховувати запаси вологи та можливу кількість опадів, а для зон достатнього зволоження  - забезпечення рослин іншими елементами живлення).

         Слід пам’ятати, що рослина, в основному, споживає нітратну форму азоту, яка легко може промиватись при інтенсивних дощах (кожних 3 мм опадів 1 см в ґрунті), тоді як амонійну - вона використовує менше, але ця форма легко зв’язується з гуртовими колоїдами і не вимивається. Залежно від ґрунтових умов і активності мікрофлори, амонійна форма починає переходить в нітратну вже через 20-40 днів, що забезпечує її пролонговану дію. Амідна форма є достатньо рухомою в ґрунті (1,3-1,9 см за добу), не зв’язується з ґрунтовими колоїдами, але переходить в амонійну на протязі 2-4 днів. Таким чином, внесення амідної форми забезпечує рівномірне і повільне надходження азоту для рослин протягом вегетації, тоді як нітратна форма активно споживається рослинами, викликає інтенсивні ростові процеси, але швидко вимивається та використовується бур’янами та мікрофлорою.

        В передпосівний обробіток рекомендуємо використовувати такі добрива як:  карбамід (100% амідної форми) та  КАС ( 50 % амідної форми, 25 % амонійної і 25 % нітратної).

Велике значення має внесення комплексних припосівних добрив, адже, при переключенні живлення рослини з запасних речовин насінини на ґрунтове (в фазі 3 листки), важливо, щоб поряд із слабко розвиненою кореневою системою в достатній кількості були азот, фосфор, калій, сірка – тоді не відбудеться затримка росту й розвитку.

Бажано вносити комплексні добрива в складі N15-20P15-20K15-20S3-5.

  1. Важливість передпосівного обробітку ґрунту. Для збереження вологи ми маємо зруйнувати пори та  сформувати рівне і ущільнене насіннєложе на глибині (для досягнення даного ефекту найбільше підходять агрегати в конструкціях яких є стрілчасті лапи).

Основне завдання передпосівного обробітку ґрунту  сформувати рівне насінняложе з підпертою та підтягнутою вологою, а також якісне підрізання бур’янів.

  1. Глибина посіву. Насіння кукурудзи, для нормального проходження процесу проростання, повинне мати щільний контакт з ґрунтом, рівномірне розташування по глибині та в шарі ґрунту.

Оптимальна глибина для посіву - 4-5 см, але, залежно від погодних умов та швидкості втрати вологи, краще висівати насіння на глибину 1,5-2 см в вологий шар ґрунту. Також слід враховувати холодостійкість гібридів та масу 1000 насінин - першими висівають холодостійкі, якщо цей параметр однаковий у кількох гібридів, то перевагу надають тому, в якого маса 1000 насінин менша (посів на оптимальну глибину, адже, при збільшені глибини посіву, отримаємо більш нерівномірні сходи).

  1. Густота посіву кукурудзи.

Для зон достатнього зволоження, залежно від стиглості гібридів (ФАО), густота посіву в межах 85-70 тис. рослин/га (на момент збирання), для зони нестійкого зволоження - 75-65 тис. рослин/га, а для зон недостатнього зволоження - від 35 до 60 тис./га (залежно від волого забезпечення та особливостей гібридів) (табл. 1).

 Таблиця 1. Розрахунок густот посівів кукурудзи на момент збирання відповідно до вологозабезпечення

Область

Продуктивна волога (ПВ), мм

Урожай сухої речовини за ТК, т/га

Сума частин основної і побічної продукції

Урожай зерна за ТК, т/га

Густота, на момент збирання, шт./га (при масі початку 100 г)

Густота, на момент збирання, шт./га (при масі початку  150 г)

Кіровоградська

358

14,34

2,3

7,25

60398

48318

Миколаївська

335

13,40

2,3

6,77

56454

45163

Одеська

281

11,22

2,3

5,67

47287

37829

Херсонська

280

11,20

2,3

5,66

47186

37749

        Так для отримання з одного початку 100-150 грам зерна (середня маса для даних зон вологозабезпечення) - густота коливається в межах 37-60 тис. рослин/га.

При підборі густот потрібно користуватися рекомендаціями компаній виробників та обов’язково слід враховувати схожість (+ % до норми висіву), наявність ґрунтових шкідників (+3-5 % до норми висіву), особливості рельєфу поля, родючість та механічний склад ґрунтів. Так на силових землях (більше 5 °) краще триматись нижчого рівня рекомендованих густот, скидати 3-5 тис./га. Критичними також є і легкі, за механічним складом, ґрунти, на яких також потрібно зменшувати густоти  до нижчого рівня рекомендованих.

  1. Важливість чистоти посівів. Кукурудза повільно розвивається на початкових етапах і є слабким конкурентом для бур’янів. Тому від наявності конкурентів (бур’янів і засмічувачів) буде залежати баланс вологи та елементів живлення, які впливають на закладку кількості рядів і зерен в ряду початку (на етапах  3-9 листок закладає та розвиває початки).

Отже, одним з ефективних заходів, на даному етапі, є застосування гербіцидного захисту за ґрунтовою або страховою схемою. При цьому, доцільність застосування ґрунтових гербіцидів передбачає врахування вологості ґрунту, його температурного режиму, попередника та технологічних можливостей господарства.

Оскільки за прогнозам з 19 по 23 квітня передбачається похолодання в нічний час, то ми рекомендуємо посіви, що будуть висіяні до 23 квітня, обробляти за страховою схемою (Таск Екстра, Клінч Макс, Апріорі, Касіус та ін), а при посіві після 23 квітня, за умови наявності вологи в ґрунті, - ефективно буде використовувати ґрунтову схему (Оскар Преміум, Аценіт, Еталон, Харнес, та ін.,). Це дасть можливість  зробити захист кукурудзи раціональним, з врахуванням погодних факторів та технологічних можливостей.

 

Рекомендації розроблені агрономом-консультантом,

кандидатом сільськогосподарських наук,

практиком Кифорук В.В. 

КОНТАКТИ

25015, м. Кіровоград,
площа Дружби Народів, 3, офіс 305, 308
Тел/факс: (0522) 35-79-12, моб.: (095) 230-42-02
28000, Кіровоградська обл.,
м. Олександрія, вул. Героїв Сталінграду, 35
Тел/факс: (05235) 7-99-89

ЗВОРОТНІЙ ЗВ'ЯЗОК



ВIДПРАВИТИ
Copyright © 2024 «Агроток ЛТД». Всі права захищені.
Розробка сайту Веб-студія San-Francisco